Головна  →  Новини  →  26 вересня 2022

Гранти на бізнес. Як і де отримати безповоротну фінансову допомогу на підприємництво

1.     До 250 тисяч на власну справу

Отримати грант може кожен українець, який має ідею для створення малого бізнесу.

Розмір гранту – від 50 тис грн до 250 тис грн.

Загальний бюджет програми до кінця 2022 року – 480 млн грн.

Заяву слід подати до 12 грудня 2022 року.

Претендувати на кошти можуть звичайні фізособи та ФОПи. Заяви приймаються онлайн через застосунок "Дія". Для цього потрібно авторизуватися на порталі та заповнити заяву, до якої прикріпити бізнес-план за відповідною формоюПриклад заповнення заяви розміщений на сайті за посиланням: https://diia.gov.ua/services/grant-na-vlasnu-spravu.

Отримати консультацію можна в Ощадбанку, який разом з Центром зайнятості відбирає претендентів і переказує кошти. Їх можна витратити на придбання чи лізинг обладнання, сировину, орендну плату (не більше 25% від суми гранту).

Гроші повертати не потрібно, але підприємець повинен створити хоча б одне робоче місце, сплачувати податки в бюджет і працювати не менше трьох років.

 

2.     До 8 мільйонів на переробне підприємство

Отримати від держави грант на 8 млн грн може бізнес, який уже працює. Кошти можна витратити на нові проєкти у сфері переробки.

 Загальний бюджет цієї програми – 500 млн грн.

 Термін подання заяв закінчується 16 грудня 2022 року.

 Підприємець на отримані кошти може купити, доставити і ввести в експлуатацію обладнання. Умовою отримання гранту є створення мінімум 25 робочих місць. Також потрібно працювати мінімум три роки і справно платити податки.

 Подати заяву можна через "Дію". До заяви слід прикріпити бізнес-план, складений у спеціальній формі. Власний внесок претендентів у досягненні задекларованих цілей має становити 30%.

 Держава дає можливість отримати до 16 млн грн кредиту за програмою "5-7-9%". Більш детально за посиланням: https://diia.gov.ua/services/grant-na-pererobne-pidpriyemstvo.

 3.     Отримай до 35 000 доларів на проєкт, який наблизить нашу перемогу.

 Це безповоротна фінансова допомога від Українського фонду стартапів.

 Програма Фонду покликана сприяти створенню та розвитку інноваційної продукції подвійного призначення: технологій, процесів чи інші складових, що відрізняють таку продукцію від існуючих на ринку або відповідають існуючому попиту одночасно як від приватних осіб, так і держави.

 Фонд надає грантову підтримку проєктам, які здійснюють свою діяльність в наступних сферах: оборона, кібербезпека, інфраструктурна відбудова, охорона здоров’я, освіта.

 Заявником може бути зареєстрований в Україні суб’єкт господарювання або група фізичних осіб, які не мають статусу суб’єкта господарювання (але зобов’язуються набути такого статусу до укладення договору про надання гранту), діяльність якого спрямована на розроблення, створення, впровадження та реалізацію інноваційної продукції з подвійним призначенням.

 Більш детально за посиланням:

https://usf.com.ua/programa-grantovoi-pidtrimki-proiektiv-podvijnogo-priznachennya/

 4.     Гранти для стартапів від Google

Фонд підтримки українських стартапів від Google виділив 5 млн дол на підтримку українського бізнесу. Гранти можуть отримати близько 50 компаній, які були засновані та базувалися в Україні до 24 лютого 2022 року. Додатково кожен стартап отримає Google Cloud та підтримку від менеджерів компанії.

 Отримати грант можуть стартапи, продукти яких пройшли тестування і мають доведену прибутковість.

 Сума гранту – до 100 тис дол.

 Подати заяву можна до кінця 2022 року.

Більш детально за посиланням: https://gfepublic.secure.force.com/events/EventTrackRegistrationForm?id=a2h3a000000vyReAAI&lang=en

 5.     Гранти від USAID

Представники малого і середнього бізнесу можуть отримати грант від програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України".

Організація надасть 50 грантів на загальну суму 36 мільйонів гривень. Заяву можна подати до 24 липня 2023 року.

Бізнес може працювати у будь-якій сфері по всій території України.

Грант надається на ІТ-рішення, розробку продукту та інновації, створення або відновлення ланцюгів поставок, посилення підготовки персоналу та забезпечення персоналом, покращення онлайн-маркетингу та просування на внутрішньому та зовнішньому ринках, підвищення конкурентоспроможності бізнесу, покращення доступу до фінансування для МСП, або подібну діяльність, що пов’язана з підтримкою безперервності та відновлення бізнесу.

Крім цього, USAID виділила 1 млн дол на 20 грантів для розширення присутності українського бізнесу на іноземних ринках та участь у міжнародних торговельних заходах.

Отримати 25-75 тис дол можуть неурядові організації, ФОПи та приватні підприємства. Останній термін подання заяв – 25 листопада 2022 року.

Більш детально за посиланням: https://www.facebook.com/usaidcep.ua/

 6.     Мікрогранти для ветеранів

Програма мікрогрантів від Українського ветеранського фонду для ветеранів, переселенців та членів їх сімей дає можливість отримати до 20 тис грн. Подати заяву можна до завершення воєнного стану.

 Бюджет програми становить 10 млн грн. Цієї суми вистачить приблизно на 500 учасників.

 Подати заяви можуть бійці, які мають статус учасника бойових дій, їх найближчі родичі (матері, батьки, дружини, чоловіки, діти), родини героїв Небесної сотні. Гроші можна витратити на придбання обладнання чи товарів для ведення бізнесу. Для отримання мікрогранту заявник повинен бути ФОПом.

 Більш детально за посиланням: https://veteranfund.com.ua/

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

Програма фінансово - кредитної підтримки
суб'єктів малого та середнього
підприємництва у м. Києві